Colegiul Medicilor Veterinari din Bucuresti a decis asupra vinovatiei medicilor Clinicii Speed Vet

Distribuie prietenilorShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

EP. 1

Medicii clinicii veterinare Speed Vet Adrian Iurcenco si Suzana Niculescu au fost gasiti vinovati de catre Colegiul Medicilor Veterinari Bucuresti, in data de 2 decembrie 2014, pentru moartea provocata Dogului German Bliss Aleya von Haus das Freude (KIRA), comisia de specialitate care a analizat cazul considerand ca, dupa interventia de castrare, "diagnosticul hemoperitoneu si reinterventia chirurgicala au fost efectuate tardiv" si ca, in plus, "nu s-a practicat examen ecografic abdominal (AFAST)", conform Hotararilor nr. 8 si 9 din data 02.12.2014 ale CMVB.

Prin urmare, COMISIA DE DEONTOLOGIE SI LITIGII A MUNICIPIULUI BUCURESTI (Colegiul Medicilor Veterinari) decide sanctionarea medicilor Adrian Iurcenco si Suzana Niculescu, pentru incalcarea prevederilor articolului 35, aliniatele A si B din Codul de Deontologie Medicala. Documentele doveditoare pot fi accesate aici si aici.

Aceasta atitudine sustine concluzia anterioara a AUTORITATII NATIONALE SANITAR VETERINARE SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR - INSTITUTUL DE DIAGNOSTIC SI SANATATE ANIMALA care afirma in Actul de Necropsie nr. 4022 din 11.11.2013:

"Cauza mortii: stop cardio-respirator survenit pe fondul unei cardio-miopatii dilatative de natura idiopatica, coroborata cu hemoragia produsa postoperator."

Documentul poate fi accesat aici.

Kira

Kira asteptand sa iesim la plimbare

PE SCURT

Pana sa se ajunga la dovedirea vinovatiei si obtinerea sanctionarii vinovatilor pentru decesul cainelui meu, au fost de urmat cativa pasi legali:

 1. obtinerea Raportului Medical din partea clinicii veterinare Speed Vet; vezi aici
 2. emiterea Actului de Necropsie din partea autoritatii statului (vezi mai sus).
 3. plangerea penala adresata Politiei Romane; Politia ne-a recomandat sa obtinem dovada vinovatiei de la Colegiul Medicilor inainte de a lua in lucru plangerea noastra deoarece nu avea competenta necesara.
 4. obtinerea dovezii vinovatiei medicilor responsabili din partea autoritatii competente si anume din partea Colegiului Medicilor Veterinari Bucuresti (vezi mai sus)

ISTORICUL SITUATIEI

Deoarece cel mai bun profesor este cel ce explica succint, va voi pune la dispozitie continutul PLANGERII IMPOTRIVA CLINICII SPEED VET ADRESATA COLEGIULUI MEDICILOR BUCURESTI:

"Stimate Domnule Presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari,

Noi,

Madalina Roxana Ivanescu...

si

Bogdan Constantin Ivanescu...

 

va scriem in calitate de posesori ai unui caine ce a beneficiat de servicii de medicina veterinara care s-au finalizat cu moartea acestuia.

IN BRIEF

Kira

Relaxarea de dimineata

Va solicitam sa va exprimati pozitia oficiala fata de vinovatia sau nevinovatia medicilor veterinari Adrian Iurcenco si Suzana Niculescu, ambii angajati ai clinicii veterinare SpeedVet din strada Cobadin nr. 4A, Bucuresti, (precum se identifica conform site-ului web propriu http://speedvet.ro/contact ) adica PULS AMBULANTA VETERINARA SRL identificata cu RO21849913 si J40/10638/2007, care au efectuat manopere medicale de ovariohisterectomie asupra cainelui din rasa Dog German (Marele Danez), de sex feminin, in varsta de 1 an si 7 luni cu numele Bliss Aleya von Haus das Freude care raspundea la numele de KIRA si care au dus, in opinia noastra, la decesul acesteia.

Consideram ca vinovatia acestor medici este legata de faptul ca:

 1. au propus efectuarea unor manopere medicale riscante - ovariohisterectomie combinata cu pexia stomacului de peretele abdominal.
 1. au propus efectuarea unor manopere medicale nenecesare - pexia stomacului de peretele abdominal.
 1. nu au informat detinatorii asupra riscurilor.
 1. nu au verificat starea cordului cainelui esuand sa identifice preoperator cardiomegalia pe care acesta o prezenta asa cum reiese din documentul "Raport Medical"eliberat de catre SpeedVet la data 11.11.2013, in care nu se mentioneaza nici un aspect referitor la identificarea cardiomegaliei si a masurilor de gestionare a acesteia pe durata anesteziei si a actului operator, si din documentul cu numarul 245 eliberat la 17.01.2014 de catre INSTITUTUL DE DIAGNOSTIC SI SANATATE ANIMALA care arata existenta unei cardiomegalii identificate in actul de necropsie.
 1. nu au sesizat si nu au intreprins masuri de remediere, in intervalul de 7 ORE SI 40 DE MINUTE, scurs de la ora 17.57 din 07.11.2013. (data detubarii post-operatorii) si pana la ora 01.40 din 08.11.2013 (a doua zi dimineata), ale HEMORAGIEI masive instalata, conform documentului "Raport Medical"eliberat de catre SpeedVet la data 11.11.2013; presupunem ca nu au fost respectate normele in vigoare privitoare la actele medicale de intreprins in cazul monitorizarii post-operatorii.
 1. nu au identificat, in interventia chirurgicala, tardiv efectuata in data 08.11.2013 la ora 02.20, SURSA HEMORAGIEI, esuand in a salva viata pacientei; pacienta a decedat ca urmare a hemoragiei postoperatorii majore nesesizate pe timpul asistentei postoperatorii si, agravand situatia, fara a se fi identificat sursa acesteia in timpul celei de-a doua interventii chirurgicale - fapte care, in combinatie cu cardiomiopatia dilatativa de natura idiopatica, au dus la un sfarsit nefericit al cainelui, asa cum reiese din din documentul "Raport Medical"eliberat de catre SpeedVet la data 11.11.2013, in care nu se mentioneaza nici un aspect referitor la identificarea cardiomegaliei si a masurilor de gestionare a acesteia pe durata anesteziei si a actului operator dar in care se recunoaste ca nu a fost identificata intraoperator sursa hemoragiei, si din documentul cu numarul 245 eliberat la 17.01.2014 de catre INSTITUTUL DE DIAGNOSTIC SI SANATATE ANIMALA care arata existenta unei cardiomegalii identificate in actul de necropsie.

 

IN CONCLUZIE

Consideram ca  medicii veterinari Adrian Iurcenco si Suzana Niculescu sunt vinovati de decesul pacientului prin stop cardio-respirator survenit pe fondul unei cardiomiopatii dilatative neidentificate preoperator coroborate cu hemoragia produsa postoperator,

presupunere sustinuta de

CONCLUZIA ACTULUI NECROPTIC AL IDSA: "Cauza mortii: stop cardio-respirator survenit pe fondul unei cardiomiopatii dilatative de natura idiopatica coroborata cu hemoragia produsa postoperator."

De aceea va rugam sa va exprimati pozitia oficiala fata de vinovatia sau nevinovatia medicilor veterinari Adrian Iurcenco si Suzana Niculescu, asa cum au fost identificati la inceputul acestui document, si sa ne-o comunicati in scris, in termenul legal.

 

In continuare regasiti descrierea pe larg a situatiei.

IN DETALIU

Date despre pacientul decedat

Kira

Bucurie in familie

Pacientul clinicii Speed Vet a fost un Dog German (Marele Danez) in varsta de 1 an si 7 luni, 55 de kilograme, de sex feminin, denumita conform Cartii de Origine Romana nr. 0142918 (Pedigree prezentat) Bliss Aleya von Haus das Freude care raspundea la numele de KIRA. Pe parcursul acestui document vom face referire la ea sub denumirea Kira.

Kira, in afara faptului ca a fost un membru cu drepturi egale al familiei noastre si ca disparitia ei ne-a lasat un gol sufletesc iremediabil, a fost, din punct de vedere si mai obiectiv, un caine de valoare chinologica extraordinara. Aceasta afirmatie este sustinuta de faptul ca Kira a fost:

 • primul Dog German din varietatea marmorat din istoria chinologiei romane care sa fi fost arbitrat la un concurs
 • Campion de Romania la categoria de varsta Juniori
 • Campion de Bulgaria la categoria de varsta Juniori

Conform pedigree-ului nr. 0142918 eliberat de catre A.Ch.R. – Asociatia Chinologica Romana - Kira mostenea bagajul genetic al unei impresionante linii de parinti campioni internationali.

Toate acestea combinate arata ca, prin disparitia Kirei, se produce atat o pierdere dureroasa in sanul familiei noastre cat si se pune o presiune enorma asupra Madalinei Ivanescu, aflata in luna a 6-a de sarcina la momentul decesului Kirei, la care se adauga pierderea mare provocata chinologiei din Romania referitoare la rasa Dog German.

 

Descrierea situatiei de fapt

In data de 07.11.2013, joi, in jurul orei 11.00 ne-am prezentat cu Kira, fiind programati in prealabil, la clinica veterinara Speed Vet din str. Cobadin nr. 4A din Bucuresti in vederea sterilizarii acesteia in cursul aceleiasi zile.

Am solicitat ca pe langa actul sterilizarii, dat fiind ca pacienta urma sa se afle sub anestezie generala, sa i se toaleteze urechile, botul, coatele, sa i se coase frumos pielea la locul inciziei dat fiind ca Kira era caine de concurs/expozitie, sa i se videze glandele peri-anale, sa fie inspectata intreaga piele si sa i se taie unghiile.

Aceste servicii urmau a fi prestate de catre medici veterinari, despre care consideram ca sunt autorizati/acreditati sa efectueze manopere si acte medicale precum cele ce vor fi descrise mai jos, in cadrul unei unitati medicale despre care presupunem ca este autorizata/acreditata sa performeze acele acte la care vom face referire si, in plus, despre care nu putem decat sa speram ca detine, in scris si in fapt, aparatura si infrastructura necesara si ca indeplineste pe deplin toate cerintele legale ce i-ar permite sa presteze atare servicii. Cu toate acestea va solicitam a ne confirma sau infirma, dupa caz, toate aceste presupuneri.

In jurul orei 12.00 am plecat de la clinica urmand sa ma intorc in circa 2 ore insa Kira, impreuna cu sotia mea, au asteptat intrarea la sterilizare pana in jurul orei 16.00. M-am intors in clinica in jurul orei 14.00 si am asistat in holul de intrare al clinicii (ce functioneaza si ca sala de asteptare) la pregatirea pre-operatorie a Kirei, care a devenit somnolenta pana la ora 16.00.

Kira

Kira si tatal ei, Apollo, protestand impotriva uciderii cainilor comunitari

Inainte de a fi preluata Kira pentru a intra in sala de operatie dna. doctor Elena Stroe ne-a intrebat daca dorim sa se efectueze, in cadrul aceleiasi interventii chirurgicale si prin aceeasi incizie, operatia de legare a stomacului de peretele abdominal pentru a scadea riscul de torsiune gastrica, o afectiune mai prezenta la rasele mari precum Dogul German. Auzind formularea intrebarii, dl. doctor Adrian Iurcenco a intervenit imediat si prompt formuland pe un ton convingator si apasat: “recomandam efectuarea acestei interventii!”. La care am raspuns entuziast ca si eu m-am gandit la aceasta ligaturare data fiind calitatea mea de iubitor de animale si de medic de medicina umana. Mentionez ca, ulterior, relatand aceasta altor medici veterinari, mi s-a spus ca aceasta interventie nu se face niciodata la comun cu sterilizarea ci printr-o alta incizie dat fiind riscul de afectare (taiere) a vaselor mari de sange daca se opereaza stomacul printr-o incizie ginecologica. Insa acest punct de vedere ramane sa fie validat sau invalidat in cursul investigatiei dumneavoastra.

Am solicitat sa imi fie permis accesul in sala de operatie ca sa asist la interventie insa mi-a fost refuzat categoric. Asumand ca acesta ar putea fi protocolul intern al clinicii nu am mai insistat.

Inainte de a intra in sala de operatie Kirei i-au fost prelevate probe de sange pentru efectuarea unui buletin complet de analize care, in situatia in care ar fi relevat o stare de sanatate buna ar fi permis efectuarea interventiilor chirurgicale asupra Kirei.

Analizele au fost efectuate in clinica, utilizand aparatura de laborator interna, si au relevat o stare de sanatate perfecta a Kirei asa dupa cum am putut vedea cu ochii nostri si dupa cum ne-au explicat medicii clinicii cu buletinul de rezultate in fata. Acest buletin insa nu ne-a fost predat spunandu-ni-se ca ni se va inmana odata cu restul de documente cand o vom lua pe Kira acasa a doua zi. Evident, neasteptandu-ma la nimic rau, nu am avut o opinie contrara deoarece actul medical al sterilizarii este unul dintre cele mai comune si mai putin riscante acte medicale deoarece sunt efectuate pe caini tineri, sanatosi iar interventia este simpla adesea fiind efectuata de catre studentii la medicina veterinara.

Kira a fost luata si dusa in sala de operatii in jurul orei 16.00. Eu si sotia mea am plecat de la clinica si ne-am intors in jurul orei 18.00. Dupa ce Kira a iesit din operatie ne-am dus sa o vedem. Nu se misca si nu era responsiva dar am pus acestea pe seama faptului ca era inca sub efectul anesteziei.

Ne-am luat la revedere de la ea si am plecat.

Ne-am intors la clinica Speed Vet in jurul orei 23.45 pentru a o vedea pe Kira. Dupa circa 5 ore de la iesirea din operatie si 7 ore de la anesteziere ne asteptam sa fie vesela sa ne vada, sa ne recunoasca si sa se ridice in picioare ca sa iesim afara sa urineze. Cand am ajuns la ea am fost socati sa vedem ca pacienta era mult mai apatica decat acum 5 ore si nu dadea semne ca ne recunoaste. Am incercat cu unul dintre medici sa o ridicam in picioare dar cainele era clar in mari dureri si nu se putea tine pe picioare. Unul dintre medici ne-a explicat ca au incercat si ei sa o scoata afara sa urineze dupa operatie dar ca nu au reusit.

Am dus-o pe Kira inapoi pe patura ei intr-un post-operator improvizat langa usa de iesire in curte, medicul i-a palpat abdomenul, a zis ca este in regula si ne-a confirmat ca temperatura Kirei este in parametri si ca pulsul este bun. Sotia mea a verificat in mod voluntar gingiile Kirei si a vazut ca erau extrem de palide, semn fie al unei anemii (nu era cazul deoarece analizele iesisera perfect) fie al unei pierderi mari de sange. Medicul ne-a spus ca este normal sa fie asa deoarece Kira, ca orice pacient, a pierdut sange in cadrul operatiei dar ca o va monitoriza atent si ca ne va suna maine sa ne spuna ce face.

Kira

Kira inconjurata de frumusetea naturii

In baza asigurarilor acestuia am plecat din nou de la clinica, dupa ora 12.00 (acesta a fost ultimul moment in care am mai vazut-o vreodata pe Kira in viata).

Am ajuns acasa am sunat la clinica sa aflam daca a reusit sa urineze si ni s-a spus ca nu s-a modificat nimic dar ca ne suna imediat ce au vesti.

Dupa ora 01.00 noaptea am primit un apel de la clinica prin care ni se spunea ca se va redeschide incizia deoarece au descoperit ca Kira avea o cantitate apreciabila de sange in abdomen dar ca, iarasi, nu ar trebui sa fie probleme pentru ca au pregatite 2 pungi de sange pentru transfuzare daca ar fi fost cazul.

Sotia mea, in ciuda acestor asigurari, a suferit un soc si a plans tot drumul de acasa pana la clinica Speed Vet.

Am ajuns la clinica in jurul orei 03.00 iar Kira se afla inca in sala de operatii. Ni s-a comunicat ca imediat ce se termina operatia ne vor informa asupra rezultatului. La ora 03.15 dl. dr. Adrian Iurcenco a coborat din sala de operatii si ne-a informat ca Kira a murit pe masa de operatie in urma pierderii mari de sange care nu a putut fi suplinita de 3 pungi de sange in parte colectate de la 2 caini de rasa Akita care erau prezenti la acea ora in clinica.

Sotia mea, insarcinata in 6 luni cu baietelul nostru, a primit vestea intr-un mod incredibil de impactant. Dupa manifestarile noastre de durere l-am rugat pe dl. doctor sa ne spuna ce s-a intamplat.

Dansul ne-a relatat ca Kira a pierdut extrem de mult sange prin desfacerea unoara dintre ligaturile facute si prin sangerare suplimentara la nivelul ligamentelor (acest ultim aspect nu imi este clar deoarece nu cunosc anatomie canina). Ne-a mai spus ca nu a apucat sa inspecteze total campul operator deoarece i-a luat jumatate de ora doar sa evacueze sangele din plaga. Ne-a spus ca interventia la nivel gastric nu ar fi fost responsabila de aceasta situatie. Totodata ne-a spus ca a facut el personal, in cadrul primei operatii, interventia de legare a stomacului de peretele abdominal si ca poate garanta pentru aceasta ca fiind bine facuta dar ca nu a verificat deloc ligaturile facute de catre dna. dr. Suzana Niculescu, cea care a facut operatia de sterilizare respectiv de indepartare a uterului si ovarelor, de unde, aparent, a aparut sangerarea fatala.

Vazand suferinta prin care treceam dl. dr. Iurcenco ne-a spus ca ii pare foarte rau pentru ce s-a intamplat, ca a facut tot ce s-a putut si ca textual: “ne asumam intreaga responsabilitate”. Nu ne este clar daca formularea la plural a propozitiei face referire doar la persoana sa sau implica tot personalul ce a participat la acest trist eveniment.

Nu putem comenta asupra sinceritatii dlui. doctor deoarece nu ne aflam in pozitia dansului dar ne-am dori sa avem parte de actiuni care sa ii sustina declaratiile.

I-am solicitat sa pastreze corpul Kirei in clinica pana dimineata cand urma sa fie ridicat de catre o firma de pompe funebre veterinare cu care colabora. Am agreat sa fim sunati dimineata de catre reprezentantii acelei firme. Dl. doctor ne-a intrebat daca solicitam efectuarea autopsiei dar, la acel moment, am refuzat aceasta propunere.

Dimineata am solicitat printr-un e-mail trimis catre clinica Speed Vet toate documentele oficiale referitoare la acest caz. Nu am primit nici un e-mail de raspuns.

Persoanele pe care le-am rugat sa se prezinte la clinica si sa ridice corpul Kirei nu au avut parte de un tratament empatic la receptia clinicii si le-a fost ingreunat accesul la documente si inscrisuri. Prin urmare tot ce au obtinut a fost o Foaie de Externare completata eminamente gresit din perspectiva mea medicala.

Global, la acel moment, atitudinea clinicii Speed Vet a inceput sa vireze spre ostilitate si nici atunci nu a fost predat vreun alt document oficial deoarece s-a afirmat ca acestea vor fi inmanate doar proprietarului cainelui fapt pe care nu il pot contesta deoarece pare a fi rezonabil.

Documentele ce mi-a fost inmanat mie personal adica Raportul Medical (ce poate fi accesat mai sus) si buletinele de analize afirma ca personalul medical nu a putut descoperi sursa hemoragiei si prin urmare nu a intreprins manevre pentru salvarea vietii Kirei.

1392241_10151911614034334_1773065757_o

Mama si "fiica"

Corpul Kirei a fost predat la ora 15.00 in aceeasi zi, 08.11.2013, la IDSA – Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala – din Bucuresti la Departamentului de Morfo-Patologie in vederea efectuarii necropsiei spre eliberarea unui Buletin Medico-Legal si pastrarea corpului la rece pe durata legala.

 

Rezumat

Deoarece presupunerile noastre cum ca decesul Kirei s-a produs ca urmare a unui cumul de erori medicale - plecand de la efectuarea a doua interventii chirurgicale prin aceeasi incizie, ligaturarea defectuoasa a vaselor de sange, neverificarea acestor ligaturi de celalalt chirurg ce a abordat incizia, neidentificarea preoperator a cardiomiopatiei, monitorizarea defectuoasa a pacientei, neconstientizarea ca pacienta se simte mai rau si neinterventia la timp in acest sens, incompleta dotare a clinicii (un echograf ar fi relevat oricand acumularea de lichide in abdomen incepand cu primele 20 de minute post-operatorii sau de la inceperea sangerarii), prezumtiva lipsa de stoc de sange suficient pentru o reinterventie (verbal ni s-a comunicat ca au pregatite 2 unitati de sange pentru a doua interventie) si finalizand cu slaba comunicare cu proprietarii cainelui ale caror semnale de alarma au fost adormite cu asigurari ce s-au dovedit a fi nefondate - nu pot fi certificate decat printr-o investigatie va rugam sa dati curs acestei plangeri.

Va aducem la cunostinta ca avem disponibilitatea de a implica toate institutiile abilitate, responsabile si competente in gestionarea acestui dosar astfel incat sa se faca dreptate pacientei Bliss Aleya von Haus das Freude. Cunoscand aceasta avem convingerea ca veti trata prezentul subiect cu cea mai mare responsabilitate.

Va multumim,

Dr. Bogdan Ivanescu                                                                               Madalina Ivanescu "

 

Draga cititor,

Cunoscand acum toate acestea, cum ti se pare sanctionarea cu MUSTRARE a medicilor gasiti vinovati?

Ce altceva mai grav ar fi trebui sa se intample pentru a se obtine SUSPENDAREA DREPTULUI DE PRACTICA al acestora macar pentru o luna de zile daca nu pentru un an?

Daca te incearca aceeasi nedumerire ca si pe mine atunci vei intelege de ce am contestat decizia Colegiului Medicilor Veterinari Bucuresti, pentru ca sanctiunea (mustrare) este foarte departe de actul de care s-au facut vinovati medicii in mod dovedit (decesul pacientului).

 

Urmarea intr-un articol viitor.

Dr. Bogdan Ivanescu

"Ne este dor de Kira in fiecare zi!"

1453634_10151945519504334_957883186_o

Moment de tandrete intre tata si "fiica"

 

 

Distribuie prietenilorShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter